محبوبه آوریده
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا همواره به عنوان یکی از بزرگترین واحدهای صنایع پتروشیمی ایران شناخته میشده است. تائید چنین گزارهای بر این قاعده است که مدیریت دانش محور این مجموعه اساسا معتقد است همگامی با آخرین دستاوردهای جهانی این صنعت امری اجتنابناپذیر است و استفاده از اسلوب های تازه دانشبنیان و استانداردهای پذیرفته شده پتروشیمی در دنیا، راهی است که باید پیمود تا هدفهای ترسیم شده نیز به نتیجه برسد.
رشد و شکوفایی اقتصادی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات تکمیلی و ایجاد ارزش افزوده برای اقتصاد کشور، لزوم توجه به تمامی گروه های ذینفع در جهت حفظ و ارتقای شرایط اقتصادی مقولهای است که همیشه مد نظر مدیران ارشد شرکت پتروشیمی بوعلی قرار داشته است.
بر پایه چنین تفکری موضوع تعالی سازمانی، آرمانی است که موجب شده این شرکت عنوان«شرکت برتر آروماتیکی ایران با معیار سرآمدی» را از آن خود سازد.
این دستاورد تنها یکی از موفقیتهای شرکت پتروشیمی بوعلی است. در عین حال مقوله صادرات موفق که یکی از سرفصلهای مهم صنعت پتروشیمی ایران است و ارزآوری آن خزانه کشور را غنیتر میسازد، در خصوص این شرکت صادق است به گونهای که هم اکنون صادرات محصولات آن 100 درصد افزایش یافته است.
چنین توفیقی در حالی حاصل شده است که طرحهای پیشین این شرکت به طریقی مطلوب به ثمر رسیده و طرحهای در دست اجرای آن نیز روندی کاملا مثبت داشته است.
سید محمد احمدزاده مدیرعامل پتروشیمی بوعلی سینا پیش از این با اشاره به سود چشمگیر این شرکت طی ششماهه نخست سال گذشته، اظهار کرده بود: طی مدت یاد شده، سود خالص پتروشیمی بوعلی سینا با افزایش ۲.۸ برابری، رکورد جدید در تحقق برنامه به ثبت رسانده و نسبت به سال قبلتر، علیرغم مشکلات ناشی از تحریمها و کووید ۱۹، توانسته عملکرد بسیار روشنی از خود برجای بگذارد.
وی در آذر سال گذشته(1399) همچنین بابیان اینکه این شرکت طی سال ۱۳۹۸ با افزایش بیش از ۳۰۰ درصدی سود و پیشرفت چشمگیر در پروژههای در دست اجرا، ۱۱ هزار میلیارد ریال از محل سود سال ۹۸ و سود انباشته خود تقسیم کرد،گفته بود: در پتروشیمی بوعلی سینا، سه پروژه مهم شیرینسازی برش سبک، پروژه پارازایلین و مخزن TK-2001C در دست اجراست که با برنامهریزیهای صورت گرفته تا پایان سال جاری و نیمه دوم سال آتی مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
وی با اشاره به سود چشمگیر این شرکت اظهار کرده بود که طی مدت ذکر شده،سود خالص پتروشیمی بوعلی سینا با افزایش ۲.۸ برابری، رکورد جدید در تحقق برنامه به ثبت رسانده و نسبت به سال قبلتر، علیرغم مشکلات ناشی از تحریمها و کووید ۱۹، توانسته عملکرد بسیار روشنی از خود برجای بگذارد.
اینک نیز مدیر بازرگانی پتروشیمی بوعلی سینا از 110 درصدی شدن ظرفیت تولید این شرکت خبر داده است. اردلان صداقتزاده این موفقیت را حاصل اعتماد به متخصصان ایرانی دانسته است.
صداقتزاده در روز پایانی نمایشگاه تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی اظهار کرد: پتروشیمیبوعلی سینا سومین واحد آروماتیک کشور که از سال ۱۳۸۳ مشغول به تولید است، در چند سال گذشته همواره با افزایش ظرفیت تولید، از ظرفیت اسمی در زمان طراحی عبور کرده و در ۱۱ ماه نخست سال ۱۴۰۰ به تولید با ۱۱۰ درصد ظرفیت رسیده و این حجم از تولید استمرار خواهد داشت و اگر نگوئیم در صنایع پتروشیمی این موضوع بی نظیر است، باید تاکید کنیم که این حجم مستمر تولید کم نظیر بوده است.
وی افزود: در کنار افزایش مستمر تولید در سالهای گذشته، چندین پروژه ملی در سطح مجتمع داشتیم که واحد شیرینسازی به عنوان نخستین پروژه، امسال با اعتماد به متخصصان داخل کشور و تجهیزات ایرانی به بهرهبرداری رسید و وارد مدار تولید شد.
مدیر بازرگانی پتروشیمی بوعلی سینا در آئین امضای تفاهمنامه حمایت از ساخت داخل که با حضور معاون اقتصادی رئیس جمهوری و مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار شد، اضافه کرد: پروژه دیگر مجتمع، مخزن ۲۰۰۱C بود که بار دیگر با اعتماد به متخصصان داخلی از مرحله طراحی، ساخت و نصب آن به شرکت ایرانی سپرده شد و همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از سوی دکتر علی عسکری به بهرهبرداری رسید.
صداقتزاده در ادامه تشریح پروژههای در دست اقدام این مجتمع پتروشیمی، با اشاره به یکی از مهمترین پروژههای صنعت پتروشیمی در هاب اول صنعت پتروشیمی کشور گفت: پروژه واحد پارازایلین که در حادثه سال ۱۳۹۵ از مدار تولید خارج شده بود، با اعتماد به متخصصین داخلی انشاءالله نیمه نخست سال آتی به بهرهبرداری خواهد رسید و به چرخه تولید کشور بازخواهد گشت.
در ادامه این آئین در روز پایانی نمایشگاه کیش حمایت از ساخت داخل، مدیربازرگانی شرکت پتروشیمی بوعلی سینا به تفاهمنامههای این شرکت با شرکتهای داخلی اشاره کرد و گفت: امسال ۱۰ تفاهم نامه با شرکتهای داخلی امضا کردیم که در راستای سیاست حمایت از تولید داخل به مانند سالهای گذشته که تفاهمنامهها پس از امضا به مراحل قرارداد و تولید رسید، تلاش خواهیم کرد تا حمایت از ساخت داخل و تولید ملی را ادامه دهیم تا سرمایهای از کشور خارج نشود.
بر اساس این گزارش نخستین تفاهمنامه شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با شرکت فاتح صنعت کیمیا نیز به منظور بهرهبرداری از برج ۸۰۰۱ و دو کوره به امضا رسید و مدیربازرگانی پتروشیمی بوعلی سینا هم در تشریح این تفاهمنامه افزود: برج ۸۰۰۱ با صدمتر ارتفاع، ۱۲۰۰ تن وزن و ۸ متر قُطر برای نخستین بار با حمایت شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در کشور ساخته شده است که این مایه افتخار است و باید اعلام کنیم با اجرای این پروژه از سوی شرکتهای داخل، از خروج ۱۱ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری شده است.
این گزارش حاکی است همچنین در دیگر تفاهمنامه امضا شده، ساخت کاتالیست اچدیاس از سوی شرکت پتروشیمی بوعلی سینا به شرکت دانشبنیان داخلی سپرده شد و آخرین تفاهمنامه در روز پایانی نمایشگاه حمایت از ساخت داخل، ساخت کاتالیست هیدروژیناسیون بنزین پیرولیز و کاتالیست واحد زایلینها که پیش از این با حمایت شرکت پتروشیمی بوعلی سینا داخلیسازی شده بود، به یک شرکت دانشبنیان داخلی سپرده شد.
وی در اواخر دی سال جاری(1400) نیز با اشاره به افزایش فروش این مجتمع پتروشیمی در کنار افزایش تولید اعلام کرده بود که با افزایش تولید این مجتمع، فروش محصولات نیز با افزایش خیرهکنندهای همراه بوده است و فروش آذر به نسبت ماه پیش از آن ۳۴ درصد و نسبت به آذر پارسال افزایش ۱۶۵ درصدی نشان میدهد.
صداقتزاده همچنین در همان مقطع افزوده بود: مقدار فروش در ۹ ماه سال ۱۴۰۰ نیز در مقایسه با سال پیش از آن ۱۶۳ درصد افزایش نشان میدهد که بیش از ۶۰ درصد آن را فروش صادراتی شامل میشود و این به معنای افزایش ارزآوری برای کشور است.
مدیر بازرگانی پتروشیمی بوعلیسینا یکی از عوامل افزایش فروش در کنار رفع تنگناهای تولید را امکان بارگیری و فروش زمینی دانسته و اضافه کرده بود: با اقدامهای انجام شده، امکان فروش زمینی محصولات هم در رینگ خارجی و هم در رینگ داخلی فراهم شده است که میتواند به کاهش هزینه حملونقل منجر شود.
گفتنی است این شرکت طی سال ۱۳۹۸ نیز با افزایش بیش از ۳۰۰ درصدی سود و پیشرفت چشمگیر در پروژههای در دست اجرا، ۱۱ هزار میلیارد ریال از محل سود سال ۹۸ و سود انباشته خود تقسیم کرد.
سیراین تحولات در بازه زمانی یکسال گذشته وحتی پیشتر از آن، بیانگر این نکته است که شرکت پتروشیمی بوعلی نه تنها با سکون وروزمرگی هیچ نسبتی نداشته بلکه همواره بر این بوده که پلکان ترقی ورشد صنعتی و بازرگانی خود را پیگیرانه ادامه دهد.
این سخت کوشی باعث شد شرکت پتروشیمی بوعلی درهرگام با اتکا به توان مهندسی و فنی داخلی به اهداف توسعهای نزدیکتر شده و برند خود را در صنعت پتروشیمی ایران معتبرترسازد. کسب نشان حامی «حمایت از ساخت داخل» به پتروشیمی بوعلی سینا حین برگزاری سومین نمایشگاه و همایش ملی حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی،به حفظ این جایگاه افزوده است و نشان میدهد باورمندی وتکیه به قدرت و توان داخلی پیامدهای مثبتی برای صنعت پتروشیمی ایران دارد. بیتردید کسب چنین اعتباری ویترین صنعت پتروشیمی کشور را پرافتخارتر کرده است.