کارشناس مسائل ارزی و اقتصادی گفت: ۹۰ درصد شرایط موجود و نوسانات نرخ ارز به دلیل شرایط منطقه و تنش اسرائیل و حماس و جو روانی است که با برقراری آرامش دوباره نرخ ارز ثابت میشود.
به گزارش همشهری آنلاین، در دو روز گذشته بازار باثبات ارز دوباره دستخوش هیجانات و فضاسازیهای دلالان و سوداگران قرار گرفت. بازاری که در چند ماه اخیر آرام بود و داد و ستدها در آن در فضایی آرام و برای رفع نیازهای ضروری انجام میشد.
اخبار سیاسی و تنش بین مجاهدین جنبش حماس و نیروهای اشغالگر در فلسطین اشغالی شرایطی فراهم که دلالان و سوداگران بازار ارز بهانهای برای ایجاد التهاب در بازار ارز پیدا کنند و از این آب گل آلود ماهی بگیرند.
نرخ ارز در بازارهای رسمی در ماههای گذشته ثابت و در مواقعی کاهشی بود، به این صورت دلار در مرکز مبادله در کانال ۴۱ هزار تومان و در بازارهای غیررسمی در کانال ۴۸ هزار تومان مبادله میشد، اما روز گذشته شاهد بودیم که دلار در بازار غیررسمی و کانالهای تلگرامی به ۵۲ و حتی ۵۳ هزار تومان رسید و امروز نیز در این محدوده داد و ستد میشود.
این، نتیجه کار سوداگران و رسانههای نیابتی آنهاست تا با جوسازی هیجانی قیمتها را تغییر دهند و در این بین افرادی متضرر خواهند شد که تحت تاثیر این هیجانات اقدام به خرید دلار میکنند.
در این شرایط مردم عادی که اطلاعی از بازار ندارند و فقط تحت تاثیر هیجانات و جوسازی سوداگران اقدام به خرید ارز میکنند باید مراقب باشند، زیرا این شرایط دوامی ندارد و پیش از این هم اتفاق افتاده و دوباره آرامش به بازار برگشته است؛ بهویژه در شرایط فعلی که ۵.۵ میلیارد یورو منابع مسدودی در کره جنوبی به حسابهای ایران در قطر واریز شده و ۱.۷ میلیارد دلار از دارایی کشور در لوکزامبورگ هم در مرحله عملیاتی و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته است.
در این زمینه گفتوگویی با «سید کمال سیدعلی» معاون ارزی اسبق بانک مرکزی و کارشناس مسائل ارزی داشتیم و نظر وی را جویا شدیم.
وی اظهار داشت: همواره عوامل سیاسی عاملی تاثیر گذار بر نرخ ارز بوده است و در سالهای گذشته شاهد بودیم در انتخابات آمریکا هنگامی که «جو بایدن» بر کرسی ریاست جمهوری آمریکا نشست قیمت دلار کاهشی شد و یا هنگامی که احتمال پیروزی «ترامپ» در انتخابات بیشتر میشد نرخ دلار افزایش مییافت.
سیدعلی افزود: در شرایط موجود نیز دلیل اصلی نوسانات نرخ ارز و رشد قیمتها تا ۵۳ و ۵۴ هزار تومان نیز به دلیل تنش و فضایی است که در منطقه به وجود آمده و تاثیر منفی بر نرخ ارز گذاشته است.
این اقتصاددان با اشاره به تثبیت قیمتها در بازار ارز طی ماههای گذشته، گفت: ۹۰ درصد شرایط موجود به دلیل تنش میان اسرائیل و جنبش حماس است و این جو روانی در فضای مجازی باعث نوسان نرخ ارز بوده است.
وی تاکید کرد: در ماههای گذشته بانک مرکزی با اجرای سیاستهای تثبیت توانسته بود آرامش را به بازار ارز بازگرداند و ثبات خوبی به بازار داده بود و بیشک با برقراری آرامش دوباره در منطقه، نرخ ارز ثابت میشود.
سیدعلی بیانداشت: در مرحله بعد باید تا پایان سال توجه ویژهای به کسری بودجه و تورم داشته باشیم و در صورت کنترل آنها نرخ ارز متعادل خواهد شد.