شکیب، رئیس سازمان نظام مهندسی کشور با تاکید بر اینکه کیفیت ساخت و ساز بهتر شده اما هنوز راضی نیستیم گفت: هر خانوار ایرانی ۴۵ درصد درآمد خود را صرف تأمین مسکن میکند.
بازار؛ از آنجا که ایرانی ها بیشترین منابع درآمدی خود را صرف تامین مسکن می کنند نشان می دهد که مسکن از چه جایگاهی برخوردار است. اگر چه این روزها بازار مسکن و ساخت و ساز در یک وضعیت رکودی به سر می برد و کارشناسان بر این باور هستند که این روزها بهترین روزهای خرید مسکن برای مصرف کننده های واقعی است اما بالا بودن قیمت ها و افت قدرت خرید باعث شده تا اکثر متقاضیان توان خرید نداشته باشند.
افت کیفیت ساخت و ساز نیز یکی از معضلات بخش مسکن است که سال های سال است مقررات ملی ساختمان هم نتوانسته به خوبی بر این معضل فائق بیاید. هر چند رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور معتقد است که کیفیت ساخت و ساز بهتر از گذشته شده است اما هنوز راضی کننده نیست.
یکی از نوک پیکان های انتقادات به سمت سازمان های نظام مهندسی ساختمان است که گفته می شود کوتاهی اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان باعث شده تا روز به روز وضعیت ساخت و ساز به لحاظ کیفیت بدتر و بدتر شود.
شرایط و کیفیت ساخت و ساز بهتر شده است هر چند که هنوز راضی نیستیم و باید تلاش بیشتری در این خصوص صورت بگیرد تا مقررات ملی ساختمان و آئین نامه های مربوط به بالا رفتن کیفیت ساخت و ساز به بهترین نحو ممکن عملیاتی و پیاده شود
«حمزه شکیب» رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در پاسخ به این پرسش که آیا این روزها ساخت و ساز به لحاظ کیفیت بهتر از قبل شده و یا بدتر می گوید: شرایط و کیفیت ساخت و ساز بهتر شده است هر چند که هنوز راضی نیستیم و باید تلاش بیشتری در این خصوص صورت بگیرد تا مقررات ملی ساختمان و آئین نامه های مربوط به بالا رفتن کیفیت ساخت و ساز به بهترین نحو ممکن عملیاتی و پیاده شود.
وی با بیان اینکه می دانیم که بهتر می توانیم از این ظرفیتی که داریم و ۶۰۰ هزار عضو داریم به بهترین نحو در بالا بردن کیفیت ساخت و ساز استفاده کنیم ادامه داد: هیات مدیره سازمان نظام مهندسی کشور و شورای مرکزی به خوبی می داند که دارای اشکالاتی هستیم اما تلاش می کند تا با دنبال کردن تحولات و تغییرات نسبت به گذشته متحول شویم.
برای جا انداختن شفافیت به دنبال ایجاد سامانه یکپارچه بودیم که با تحقق آن می تواند به رضایت اعضای سازمان های نظام مهندسی ساختمان کشور منجر و به دنبال داشته باشد
شکیب با تاکید بر اینکه رویکرد سازمان نظام مهندسی ساختمان این است که به سمت شفاف سازی حرکت شود تاکید کرد: برای جا انداختن شفافیت به دنبال ایجاد سامانه یکپارچه بودیم که با تحقق آن می تواند به رضایت اعضای سازمان های نظام مهندسی ساختمان کشور منجر و به دنبال داشته باشد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور ادامه داد: رویکرد دوم این است که به دنبال مهارت بیشتر حرکت کنیم که خوشبختانه این رویکرد نیز به خوبی در حال انجام است. چرا که شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی در خصوص مهارت اندوزی ورود کرده است و توانسته است بحث صدور خدمات در زمینه طراحی را پیاده و گسترش دهد.
ایرانی ها در زمینه طراحی و مبانی تئوری در زمینه سازه ها در دنیا بی نظیر هستند. از آن سوی مهارت لازم به صورت بنیادی وجود دارد اما زبان صادرات تفاوت دارد و باید با مکانیزمی که انجام می دهیم آنرا گسترش دهیم
شکیب افزود: به خوبی می دانیم که ایرانی ها در زمینه طراحی و مبانی تئوری در زمینه سازه ها در دنیا بی نظیر هستند. از آن سوی مهارت لازم به صورت بنیادی وجود دارد اما زبان صادرات تفاوت دارد و باید با مکانیزمی که انجام می دهیم آنرا گسترش دهیم.
او اضافه کرد: توقع است که کمیسیون صدور خدمات شورای مرکزی نظام مهندسی در این زمینه ورود کند تا هم در منطقه بازاریابی صورت بگیرد. هر چند معتقد هستیم که در حال حاضر برخی به صورت انفرادی و پراکنده با استرالیا و کانادا برای صادرات خدمات مهندسی با رویکرد طراحی و اجرا این اقدامات انجام می شود اما به هر حال وقتی انفرادی این موضوع پیگیری می شود می بینیم که به آن شکل نتوانسته ایم موفق عمل کنیم.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور گفت: توقع از شورای مرکزی و ریاست سازمان نظام مهندسی در این زمینه این است که موضوع صدور خدمات مهندسی با رویکرد طراحی را سازماندهی کنیم تا صدور حدمات مهندسی از مجرای سازمان نظام مهندسی ساختمان عبور کند.
مزیت صدور خدمات فنی مهندسی با رویکرد طراحی این می تواند باشد که این ارتباطات می تواند اتفاقات دیگر و مناسبی با خود به همراه داشته باشد.
شکیب با اشاره به اینکه مزیت صدور خدمات فنی مهندسی با رویکرد طراحی را زمانی می توانیم متوجه شویم که با برخی از فعالان موفق در بازسازی عتبات صحبت کنیم ادامه داد: مزیت صدور خدمات فنی مهندسی با رویکرد طراحی این می تواند باشد که این ارتباطات می تواند اتفاقات دیگر و مناسبی با خود به همراه داشته باشد.
در کشورهایی همچون عراق و سوریه به عنوان مثال خلاء زیادی در زمینه طراحی، اجرا و مصالح ساختمانی وجود دارد که می تواند به خودی خود با ورود شرکتهای ایرانی نوید بخش روزهای خوبی باشد.
وی افزود: در کشورهایی همچون عراق و سوریه به عنوان مثال خلاء زیادی در زمینه طراحی، اجرا و مصالح ساختمانی وجود دارد که می تواند به خودی خود با ورود شرکتهای ایرانی نوید بخش روزهای خوبی باشد.
عمده درآمد خانوارهای ایرانی که حدود ۴۵ درصد درآمد آنها را شامل می شود صرف تأمین مسکن میشود
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در پاسخ به این پرسش که در این روزهای رکود بازار مسکن به نظر می رسد هنوز هم متقاضیان واقعی مسکن توانایی خرید مسکن را ندارند و ساخت و ساز هم چندان چنگی به دل نمی زند؟ گفت: عمده درآمد خانوارهای ایرانی که حدود ۴۵ درصد درآمد آنها را شامل می شود صرف تأمین مسکن میشود. بنابراین نکته ای که هست این است که بخشی از این درآمد به سازمان های نظام مهندسی ساختمان به امانت گذاشته می شود و توقعات زیادی وجود دارد و ما باید بتوانیم به آن ها پاسخ دهیم.
در تأمین مسکن عوامل و سازمانهای دیگر نیز مانند شهرداریها و وزارت صمت از لحاظ تأمین مصالح ساختمان دخیل هستند، اما سازمان های نظام مهندسی نقش پررنگی در ساخت وساز کشور دارند
شکیب ادامه داد: در تأمین مسکن عوامل و سازمانهای دیگر نیز مانند شهرداریها و وزارت صمت از لحاظ تأمین مصالح ساختمان دخیل هستند، اما سازمان های نظام مهندسی نقش پررنگی در ساخت وساز کشور دارند و همه خدمات مهندسی که بخش خصوصی انجام میدهد تحت نظارت این سازمان است و این سازمان نظارتی بر روی سازمانهای دولتی ندارد.
وی با اشاره به اینکه سازمان نظام مهندسی ساختمان از سال ۷۴ با تصویب تشکیل آن در مجلس کار خود را آغاز کرد و تا امروز کار ارزنده ای انجام داده است خاطر نشان کرد: باید روندی ایجاد شود تا کیفیت ساخت و ساز افزایش یابد و سطح عملکرد در حوزه ساخت و ساز را ارتقا دادیم و تنها به تأمین ایمنی جانی منتهی نشود و کاهش میزان خسارت را هم در دستور کار جدی قرار دارد.
در پی کاهش هزینههای خسارتها هستیم و سازمان نظام مهندسی علاقمند است تا در ساخت نهضت ملی مسکن مقررات ایمنی در برابر سوانح طبیعی به مرحله اجرا و رعایت این قوانین برسد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان در ادامه تاکید کرد: اگر زلزلهای رخ دهد دولتها امکان تأمین خسارتها را قطعاً نخواهند داشت ندارند از این رو در پی کاهش هزینههای خسارتها هستیم و سازمان نظام مهندسی علاقمند است تا در ساخت نهضت ملی مسکن مقررات ایمنی در برابر سوانح طبیعی به مرحله اجرا و رعایت این قوانین برسد چرا که میدانیم که هر ۸ سال یک زلزله فجیع رخ میدهد پس باید واحدهای مسکونی ساخته شود که در برابر زلزله و دیگر اتفاقات طبیعی ایمن باشد.
شکیب ادامه داد: زلزله بوئین زهرا و سپس منجیل و رودبار نشان داد که کشور ما یک کشور زلزله خیز است و باید برای کاهش تلفات مالی و جانی فکر جدیدی و ریشه ای صورت بگیرد. به هر حال از همان روزها ساختار جدیدی در سازمان های نظام مهندسی کشور شکل گرفت و حالا می بینیم که کیفیت ساخت و ساز بهتر از گذشته شده است اما هنوز راضی کننده نیست.