سرآمد اخبار
ایمان انتظام سلطانی
اخبار شرکت هااقتصاد

رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی: دشت مرودشت طی ۲ سال اخیر ۲۱ سانتی متر فرونشست داشته است

زیرساخت اصلی سازه‌های هخامنشی روی بستر سنگی است که فرونشست خاک تاثیری در آن ندارد. اما سازه هایی که در بخش خاکی قرار دارند با فرونشست خاک و ایجاد شکاف، به مرور آسیب‌پذیر شده است.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، ایمان انتظام سلطانی، رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی این سازمان با بیان این مطلب گفت: فرونشست معمولا در مرکز دشت مرودشت جایی که زیرساخت اصلی سازه‌های هخامنشی قراردارد، زیاد بوده و در نواحی که به کوه می‌رسیم، فرونشست کمتر شده اما شکاف‌هایی ایجاد می‌شود که باعث ایجاد شکل نامتقارن شده است. بنابراین شکاف های زیادی در مرز سنگی سازه‌های هخامنشی مثل تخت‌جمشید یا نقش‌رستم با بخش خاکی آن که همان دشت مرودشت است، وجود دارد.

انتظام ادامه داد: در دشت‌هایی که کشاورزی در آن انجام میشود و رودخانه‌ای کنار آن نیست، برای تامین آب کشاورزی از آبهای زیرزمینی برداشت می‌شود، بویژه در دشت‌های ممنوعه که به دلیل افت سطح آبهای زیرزمینی، حفر چاه‌های آب جدید امکانپذیر نیست.

رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در پاسخ به این پرسش که آیا فرونشست‌های دشت مرودشت به تخریب سازه‌های هخامنشی منجر می‌شود یا نه؟ توضیح داد: فرونشست در مناطق سنگی نه رخ می‌دهد نه پیشرفت می‌کند. شکافهای پیش آمده در قسمت خاکی دشت یعنی بخش‌هایی نزدیک به نقش‌رستم یا تخت‌جمشید هستند. اما نکته حائز اهمیت این است که بازندگی باعث می‌شود شکافهایی که بین دشت و کوه به وجود می‌آید، فرسایش خندقی پیدا کند و به مرور زمان بزرگتر شود.

وی در ادامه تاکید کرد: شسته شدن این شکافها و فرسایش خندقی ناشی از آن، به قسمتهایی از آثار تاریخی که در بخش خاکی واقع شده‌اند مثل کعبه زرتشت در نقش‌رستم، تاثیر منفی می‌گذارد. متاسفانه هرسال با شروع فصل بارش عمیق‌تر شدن شکافها بیشتر می‌شود.

وی درخصوص راهکارهای احتمالی مقابله با این پدیده گفت: راهکار کوتاه مدت شیوه‌های مهندسی مانند تزریق سیمان در شکاف و یا دورکردن آب از آن است که همگی راه حل‌های موقتی محسوب می‌شوند. اما نکته اصلی اینجاست که دشت مرودشت باید به حالت تعادل آبی برسد و بیشتر از ورودی از آن برداشت آبی نشود. در دو سال 2021 تا 2023 دشت مرودشت چیزی بین 21 تا 25 سانتی متر فرونشست داشته و این درحالی است که در یک بازه 9 ساله از سال 2014 تا 2023 حداکثر نشست ها تجمعی بوده که میانگین آن در مرودشت به 100 سانتی متر می رسد.

پیشینه خبر:

مدتی است که کارشناسان وجود شکاف های عمیق در اطراف نقش رستم و تخت جمشید را گزارش کرده اند. نظر اولیه گروه حدودا ۱۵ نفره اساتید دانشگاه شیراز، که پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت‌ماه سال جاری مشاهده و بررسی اولیه‌ای از این محوطه باستانی داشتند، این بود که «بخشی از آنچه در نقش رستم رخ داده، فروشُست بوده است.

همچنین در محوطه رانش اتفاق افتاده است. از طرفی، اثرات فرونشست‌های گسترده در طی سال‌های گذشته در دشت مرودشت، در این محوطه به دلیل ضعف و سستی خاک، بیشتر بوده است.» علیرضا عسگری چاوردی، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفته است: «خاک در محوطه نقش رستم سُست بوده و آب به آن نفوذ کرده است.»

اخبار مرتبط

دومین نشست هم‌افزایی این بانک و شستا برگزار شد؛ گام بلند بانک رفاه کارگران و شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) در مسیر هم‌افزایی

با تاکید بر بارش‌های اخیر مدیرکل دفتر مخاطرات سازمان زمین‌شناسی مطرح کرد: تنها راه مدیریت پدیده‌های طبیعی، سازگاری با آنهاست

میلاد جانه

گذاری تدریجی بر تاریخ سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور “به مناسبت شصت و پنجمین سالگرد تاسیس”

میلاد جانه

معاون بهره‌برداری فولاد هرمزگان عنوان کرد: چابک‌سازی فولاد هرمزگان با اجرای فرصت‌طلبانه تعمیرات سالانه واحد فولادسازی

میلاد جانه

بانک آینده؛ پیش‌گام در عرصه مسئولیت‌ اجتماعی

میلاد جانه

در نمایشگاه صنعت مالی صورت گرفت؛ رونمایی از “کهربامند” بانک رفاه کارگران

میلاد جانه

دیدگاهتان را بنویسید