سرآمد اخبار
انتظام‌سلطانی
اجتماعیاخبار شرکت هااقتصاد

رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی سازمان زمین‌ شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور: ایران مرکزی با فرونشست روبه‌رو است/ تنش آبی و تخلیه آبخوان‌ها منجر به مهاجرت‌های گسترده درون سرزمینی می‌شود

رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی این سازمان گفت: اگر الگوی مصرف کشاورزی اصلاح و حفر چاه‌های عمیق ممنوع نشود، کشور با تنش آبی، فرونشست و تخلیه آبخوان‌ها روبرو خواهد شد که می‌تواند منجر به مهاجرت‌های گسترده درون سرزمینی شود.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، ایمان انتظام‌سلطانی افزود: وقتی در دشتی آب‌های زیرزمینی از بین ‌رود، دیگر امکان سکونت خصوصا در بخش‌های خشک و بدون رودخانه‌های دایمی برای انسان‌ها نیست و کم‌کم مهاجرت شکل می‌گیرد و باید گفت بسیاری از بخش‌های ایران مرکزی براثر تغذیه نشدن آبخوان‌ها و فرونشست پتانسیل مخازن آب‌های زیر زمینی خود را بنحو قابل‌توجهی از دست داده‌اند.

وی ادامه داد: در سرزمین خشکی مثل ایران که از قدیم ایرانیان به زندگی با شرایط کم‌آبی عادت داشته‌اند، آب مساله حیاتی است و بسیاری از دشت‌های ایران مثل دشت قزوین برای کشاورزی بیش از 90 درصد به آبهای زیرزمینی وابسته هستند.

به گفته رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، الویت کشاورزی باید در مناطقی باشد که منابع آب سطحی را مانند شمال و خوزستان دارا هستند، که آن نیز باید با بالا بردن بازدهی آب در کشاورزی همراه باشد.

وی با بیان این‌که نمی‌توان برای کشاورزی در بلندمدت به منابع آب زیرزمینی وابسته باشیم، افزود: کشاورزی باید بر اساس الگوی کشت و در دسترس بودن آب اصلاح شود و در ایران برای تولید هر کیلوگرم محصولات کشاورزی، تقریبا بیش از دو برابر کشورهای دیگر آب برداشت می‌کنیم.

انتظام‌سلطانی، با اشاره به اینکه فرونشست گسترده در ایران بین سال‌های 1375 تا 1379 شکل گرفت، تصریح کرد: ما کم و بیش تاثیرات فرونشست روی ساختمان‌ها را می‌بینیم و شکاف‌ها در برخی زیرساخت‌ها همچون راه‌آهن و جاده، عمر مفید آنها را کاسته است.

رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور افزود: اما بر خلاف عقیده عمومی این امر خطر اصلی برای کشور نیست خطر اساسی این است که آبخوان‌ها بخشی از ظرفیت مخازن خود را از دست بدهند و تراکم حاصل از فرونشست امکان تغذیه بخش‌های عمیق‌تر آبخوان را مختل کند، که اگر همین روند در برخی مناطق ایران مرکزی مثل اصفهان، شیراز، کرمان و یزد ادامه پیدا کند، شاهد وضعیت اسفباری در آینده برای وضعیت جمعیتی خواهیم بود.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که ایران از قدیم کشور خشکی بوده و چرا قنات‌ها در ایران ابداع شدند و توسعه پیدا کردند؟ خاطرنشان کرد: برای اینکه ایرانی‌ها می‌دانستند کمبود آب دارند و به وسیله قنات‌ها، آب را از قسمت‌های کوهستانی به وسط دشت می‌آوردند اما متاسفانه حالا به پمپ‌ها و چاه‌ها وابسته شدیم و راه‌حل راحت عمیق‌تر کردن چاه‌ها را برای رسیدن به آب را انتخاب کرده‌ایم.

انتظام تصریح کرد: برای جلوگیری از تخلیه آبخوان‌ها باید عمق چاه‌هایی که حفر می‌شود بر اساس وضعیت آبخوان مشخص باشد و اجازه حفر چاه عمیق‌تر داده نشود، از سویی حتی لایروبی و احیای قنات‌ها هم اقدام خوبی است اما پاسخگوی نیاز آبی که به وجود آمده، نخواهد بود و در درجه اول باید این نیاز آبی بیش از توان آبی کشور کنترل شود.

وی با تاکید بر اینکه درباره انتقال آب از خلیج‌فارس هم وضعیت مشابه است، گفت: این آب در صورت انتقال، فقط بخشی از نیاز صنعت و آشامیدنی را پاسخگو است و حجم آبی که می‌توان از دریا به خشکی منتقل کرد نسبت به میزان مصرف آب خصوصا در بخش کشاورزی بسیار کم و گران قیمت است.

به عقیده رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یکی از راهکارهای مقابله با تنش آبی این است که به همان اندازه آبی که داریم، مصرف کنیم و وزارت نیرو می‌داند، چقدر آب وارد هر دشتی می‌شود و اگر از این آب تجدیدپذیر بین 40 تا 60 درصد استفاده شود، وارد تنش آبی نمی‌شویم و این در حالی است که در ایران از 80 تا 90 درصد و شاید بیشتر از این منابع برداشت می‌کنیم.

انتظام، مخاطرات فرونشست را به دو دسته خطراتی که برای آبخوان‌ها به وجود می‌آورد و آسیب‌هایی در سطح زمین تقسیم کرد و توضیح داد: وقتی که بخش‌های بالایی دشت متراکم می‌شود، جایی برای ذخیره آب در ریزه دانه‌ها نمی‌ماند و بدین ترتیب اجازه نمی‌دهد آب از بالا، قسمت‌های عمیق‌تر آبخوان را تغذیه کند؛ پس آبخوان به طور جدی صدمه می‌بیند و دیگر برداشت آب معنی ندارد بلکه تخلیه آبخوان در بخش‌های عمیق‌تر صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: در واقع بعد از مدتی که آب از قسمت‌های عمیق آبخوان برداشته شود، چون قسمت‌های بالایی در اثر فرونشست متراکم شده‌اند نمی‌توانند آبی از خودشان عبور دهند و قسمت‌های عمیق را تغذیه کنند بدین ترتیب آبخوان در بخش عمیق‌تر تخلیه و موجب می‌شود برخی از آبخوان‌ها قدرت بازسازی خود را از دست بدهند.

رئیس گروه آب‌زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این‌که مخاطره دیگر این است که فرونشست با برخی از ساختارهای زمین‌شناسی بر روی هم تاثیر می‌گذارند، تصریح کرد: وجود گسل، مرز کوه و دشت، نوع خاک، تغییر ضخامت خاک که در این مناطق ما فرونشست نامتقارن خواهیم داشت و در این صورت آسیب‌های ساختمانی و شکاف‌ها خود را نمایان می‌سازند.

انتظام‌سلطانی با تاکید بر این‌که این آسیب‌ها بر روی ساختمان‌ها و شریان‌های حیاتی مثل خطوط راه‌آهن، جاده‌هاو… هم تاثیر می‌گذارند؛ گفت: بیشتر مسئولان نیز در رابطه با این خسارات حساس هستند در حالی که آسیبی که به آبخوان‌ها وارد می‌شود، شاید اهمیت بیشتری در درازمدت برای کشور دارد.

اخبار مرتبط

حضور فعال بانک رفاه کارگران در کیش اینوکس 2023

میلاد جانه

چشم‌اندازی به لزوم شناسایی و اکتشاف منابع معدنی پهنه‌های آبی جنوب کشور/ بستر عمیق دریای عمان و اقیانوس هند برای اکتشاف عناصر ارزشمند معدنی مناسب است

میلاد جانه

در دولت مردمی سیزدهم محقق شد؛ پرداخت بیش از 80 هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه به بازنشستگان از سوی بانک رفاه کارگران

میلاد جانه

مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان: تقویت برند فولاد هرمزگان در دنیا با اجرای طرح‌های توسعه‌ای

میلاد جانه

ثبت رکوردهای جدید تولید در فولاد هرمزگان

میلاد جانه

مدیرعامل این بانک تشریح کرد: اهداف برگزاری جشنواره فرشتگان بانک رفاه کارگران

میلاد جانه

دیدگاهتان را بنویسید