سرآمد اخبار
نیروهمه اخبار

صرفه جویی ۱۷۰ میلیارد تومانی با پایش نیروگاه ها

عصر اقتصاد: وزیر نیرو گفت: آغاز بهره برداری از سیستم پایش، عیب یابی و کنترل نیروگاه های کشور موجب افزایش بهره وری در صنعت برق خواهد شد و برآوردهای اولیه حاکی از صرفه جویی و درآمد حدود ۱۷۰ میلیارد تومان در سال است.

رضا اردکانیان در آیین رونمایی از طرح ارتقای عملکرد توربین های گازی بزرگ کشور با پیاده سازی فناوری HAS افزود: رسیدن به افزایش توان حدود ۱۰۰۰ مگاوات در نتیجه اجرای این طرح دستاورد بسیار بزرگی است و آغازی برای افزایش بهره وری در این زمینه خواهد بود.
وی افزود: از جمله نتایج محدودیت های تحمیل شده در کشور این است که به ظرفیت های داخلی و استفاده از ظرفیت علمی و توان تجربی کشور توجه بیشتری شده و قادر خواهیم بود از مجموعه ثروت ها و امکانات موجودمان بهره برداری بیشتری داشته باشیم.
وزیر نیرو ادامه داد: در خصوص ارتقای توان توربین های گاز کار ارزشمندی صورت گرفته و موجب خواهد شد بتوانیم افت راندمان ناشی از تفاوت در شرایط فشار، دما و رطوبت بین زمان طراحی و بهره برداری با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقلیمی را به میزان قابل ملاحظه ای جبران کنیم.
اردکانیان افزود: همانگونه که جنگ بر ما تحمیل شد، اما از قِبَل آن فرصت های زیادی را خلق کردیم و بخش عمده ای از اتکا و وابستگی به توان داخل ثمره استفاده از این فرصت هاست؛ قطعاً در شرایط تحریم های هوشمند اقتصادی نیز ملت و جوانان ما در دانشگاه ها، موسسات پژوهشی، صنعت برق و آب و فاضلاب دستاوردهای بزرگی را عاید کشور خواهند کرد.
وی تاکید کرد: گزافه نیست اگر تحمیل جنگ و تحریم را در این ببینیم که اصلی ترین امتیاز و ثروت تمام نشدنی این سرزمین که منابع انسانی است را به نحوی درگیر کنند تا از بهره وری کامل دور نگه دارند. هر حرکتی که امروز در جهت افزایش امید واقعی روشن تر کردن داشته های این سرزمین صورت گیرد، حرکتی صحیح و اخلاقی است.
وزیر نیرو ادامه داد: ما به عنوان متولیان صنعت آب و برق که بیشترین تماس را با مردم کشور داریم، از هفته گذشته پویشی را تحت عنوان «هر هفته: الف، ب، ایران» به منظور نمایش سیر آبادانی تمام نشدنی این سرزمین آغاز کردیم و تا پایان سال، هر هفته یکی از پروژه های بزرگ آب و برق را در سطح کشور افتتاح خواهیم کرد.
اردکانیان افزود: امیدواریم با اجرای این طرح ها و پروژه هایی که به ثمر می رسند، آسایش و امنیت خاطر بیشتری برای مردم کشور فراهم شود.
وی ادامه داد: اخیراً به یکی از مهم ترین پیمان های اقتصادی منطقه ای تحت عنوان اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیوسته ایم؛ این در حالی است که کشورهای زیادی درصف الحاق به این اتحادیه هستند.
وزیر نیرو پیوستن به این اتحادیه را برای کشور فرصت بی نظیری دانست و افزود: در بخش برق می توانیم ارتباطات وسیعی را با کشورهای همسایه سازماندهی کنیم. در افغانستان، عراق و کشورهای آسیای میانه همه همسایگان ما با آغوش باز پذیرایی نیروهای تخصصی و خدمات فنی و مهندسی کشور ما هستند.
اردکانیان تصریح کرد: توسعه این صنعت و عرضه آن از طریق کمک به کشورهای همسایه برای بهبود زیرساخت های  آن ها موجب این خواهد شد تا از زمینه های حضور بیگانگان در منطقه کاسته شود.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: با توجه به دوران مدیریت عرضه و تقاضا می بایست از طریق ارتباط بیشتر با جامعه مصرف کنندگان و استفاده موثرتر از شاخه علوم اجتماعی بتوانیم زمینه را به شکل تاثیرگذارتری برای مصرف صحیح در جامعه فراهم کنیم.
وی همچنین  در جمع خبرنگاران، نیز صنعت آب و برق را جزو صنایع معتبر کشور و بخش خصوصی را جزئی از این خانواده دانست و افزود: دو سال پیش همزمان با شروع کارم در این وزارتخانه، صنعت آب و برق با بدهی ۴۰ هزار میلیارد تومانی مواجه بود ولی در این مدت تلاش های بسیار خوبی به منظور استفاده از سازوکارهای قانون بودجه برای تسویه بدهی بخش خصوصی صورت گرفت است و همین امر موجب شده تا بخش خصوصی به شکل مستمر در چرخه سرمایه گذاری و اجرای طرح های جدید قرار بگیرد.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه تسویه بدهی ها به شکل مناسبی در حال انجام است، از این رو وجود بدهی در این بخش موجب نخواهد شد تا کوچک ترین خدشه ای در مباحث فنی و ایمنی نیروگاه های دولتی و خصوصی صورت بگیرد و برنامه تعمیرات و نگهداری این واحدها مطابق برنامه در حال انجام است.
وزیر نیرو افزود: البته در این میان آثار تغییر نرخ ارز و تاثیرات آن بر روی قراردادهای بخش خصوصی در دست پیگیری است و امیدواریم در آینده نزدیک این مشکلات نیز کاهش پیدا کند.
 اردکانیان با اشاره به آغاز سال آبی ۹۹-۹۸ در کشور، گفت: براساس پیش بینی های سازمان هواشناسی بارندگی های فصل پاییز در شرایط نرمال خواهد بود. با این وجود وزارت نیرو به شکل منظمی در حال پایش شرایط مخازن سدها و همچنین آمادگی رودخانه ها برای گذر سیلاب های احتمالی و نیازهای پایین دست است.
وی تاکید کرد: در تلاشیم با دسترسی مناسبت تر به اطلاعات و داده های دریافتی سازمان هواشناسی بتوانیم سطح آمادگی ها را افزایش بدهیم. این امر یک فعالیت بین بخشی است و دستگاه های مختلفی در این زمینه با یکدیگر مشارکت دارند.
وزیر نیرو با اشاره به فعال شدن ستاد فرماندهی سیلاب در شرکت مدیریت منابع آب ایران، گفت: این ستاد هم اکنون مشغول به فعالیت است و در آینده نزدیک گزارش جامعی در خصوص نقاط دارای ضعف ارائه خواهد شد تا آمادگی در این مناطق افزایش یابد.
اردکانیان با اشاره به دو مقوله پیش بینی و هشدار در زمینه مدیریت سیلاب، گفت: پیش بینی می تواند در بازه های زمانی طولانی تر حدودا سه ماهه صورت بگیرد و هشدارها در بازه های زمانی کوتاه ۲۴ ساعت و یا حداکثر ۷۲ ساعت خواهد بود. بنابراین مردم باید هشدارهای دستگاه های ذیربط را جدی بگیرند.
وی بر لزوم توجه جدی به مسئله آزادسازی حریم و بستر رودخانه ها تاکید کرد و افزود: در این خصوص دستگاه  قضایی همکاری بسیار مناسبی دارد و حمایت های قضایی خوبی از این مسئله صورت می گیرد.
وزیر نیرو تاکید کرد: ما هر چه بتوانیم با رعایت قانون و چارچوب های اخلاقی از تعدی به حریم و بستر رودخانه ها پرهیز کنیم مطمئنا منافع آن شامل حال هموطنان خواهد شد.
اردکانیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حمایت وزارت نیرو از صادرات خدمات فنی و مهندسی صنعت آب و برق، گفت: این وزارتخانه به عنوان مسئول کمیسیون مشترک  همکاری های اقتصادی با برخی از کشورهای منطقه از جمله افغانستان، تاجیکستان، ارمنستان و روسیه پشتیبانی لازم را از شرکت های ایرانی برای فعالیت هر چه بیشتر در این عرصه به عمل خواهد آورد.
وی با اشاره به عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: ورود به این اتحادیه میدان بزرگتری را پیش روی ظرفیت های فنی و مهندسی کشور قرار داده است. از این رو امیدواریم با برنامه ریزی مناسب در این بخش شاهد ورود هر چه بیشتر خدمات فنی و مهندسی به بازار کشورهای این اتحادیه باشیم.

همایون حائری، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی نیز در این مراسم با اشاره به دستاوردهای پیش رو در زمینه دانش تحریمی افزود: احداث دیسپاچینگ ملی با کمک پژوهشگاه نیرو و بهره گیری از توانمندی متخصصان داخلی در حال انجام است و دهه فجر امسال به بهره برداری خواهد رسید.
وی با بیان اینکه طرح نیروگاه ملی نیز در دست اقدام است و تا پایان امسال ارائه خواهد شد، اضافه کرد: تمامی اقداماتی که در نتیجه اعمال تحریم ها در کشور انجام شده در این نیروگاه عرضه می شود و با کمترین هزینه و بالاترین راندمان فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی، ضریب آمادگی نیروگاه های کشور در تابستان امسال را ۹۸ درصد اعلام کرد و گفت: طی ۱۰ سال گذشته ضریب آمادگی نیروگاه ها از ۸۸ درصد به ۹۸ درصد رسیده است که به صورت میانگین سالانه یک درصد به ضریب آمادگی نیروگاه های کشور افزوده شده است.
حائری تصریح کرد: هر یک درصد افزایش ضریب آمادگی حدود دو هزار میلیارد تومان صرفه جویی مالی برای صنعت برق به دنبال دارد.
وی با اشاره به دستاوردهای دانش تحریمی گفت: طی سال های تحریم، اقدامات خوبی توسط کارکنان صنعت برق در این زمینه انجام شده و تمامی تکنولوژی های پیچیده این صنعت در کشور ساخته می شود.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی ادامه داد: سیستم های DCS به عنوان پیشرفته ترین سیستم های کنترلی پست های انتقال برق، تا پست های ۶۳ کیلوولت در کشور در حال ساخت است و برنامه  داریم تا پست های ۲۳۰ و ۴۰۰ کیلوولت نیز به این مجموعه افزوده شود تا کاملاً در زمینه های انتقال و توزیع از لحاظ تکنولوژی های پیشرفته خودکفا شویم.
حائری با بیان اینکه سیستم HAS یک برداشت خلاقانه از تئوری های مهندسی است که چگونه بتوانیم توان خروجی توربین گاز را با توجه به شرایط اقلیمی افزایش دهیم، گفت: خوشبختانه در این زمینه نیز موفق عمل کرده ایم و این سیستم در دو نیروگاه کشور نصب شده است.

محسن طرزطلب، مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی نیز در آیین رونمایی از طرح های دانش بنیان در پژوهشگاه نیرو اظهار داشت: بر اساس اسناد راهبردی وزارت نیرو در زمینه توسعه فناوری و داخلی سازی قطعات و تجهیزات در صنعت برق، توافق نامه ای بین شرکت تولید نیروی برق حرارتی و پژوهشگاه نیرو به امضا رسیده که بر اساس آن ۱۷ سند همکاری مشترک آغاز شد.
وی افزود: شرکت برق حرارتی با توجه به توانمندی های پژوهشگاه نیرو، این نهاد علمی را برای مدیریت پژوهش در صنعت برق حرارتی انتخاب کرد و در مجموع ۵۰ پروژه اولویت دار استحصال و تدوین شد که هر کدام کمیته راهبردی و مدیریت پروژه دارند.
مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی تصریح کرد: پروژه سامانه مدیریت بهره برداری، نگهداری و تعمیرات واحدهای نیروگاهی CM یکی از این ۵۰ پروژه بوده که امروز با حضور وزیر نیرو رونمایی شد و این پروژه با همکاری شرکت های دانش بنیان و مدیریت پژوهشگاه نیرو به ثمر نشست.
وی ادامه داد: با احداث مرکزی در شرکت برق حرارتی و پیاده سازی این سامانه، مرکزی برای مدیریت یکپارچه نیروگاه های کشور ایجاد شده که می تواند در ارتقای سطح بهره برداری بهینه از واحدهای حرارتی موثر واقع شود.
طرزطلب همچنین به راه اندازی سامانه ای یکپارچه برای طرح های تحقیقاتی برق حرارتی اشاره کرد و گفت: فقط در ۶ ماهه نخست امسال، ۱۲۱ طرح تحقیقاتی در این سامانه ثبت شده که از این تعداد، ۸۵ طرح تأیید شده و برای اجرایی شدن آنها ۷ میلیارد تومان هزینه شده است.
وی افزود: امروز در ساخت عمده پره های ثابت و متحرک توربین های گازی به خودکفایی در داخل کشور رسیده ایم و به تمامی نیروگاه های کشور ابلاغ کرده ایم که هیچ نیروگاهی در تأمین تجهیزات مورد نیاز خود اجازه خرید خارج از کشور را ندارد، مگر آنکه نیاز خود را به شرکت برق حرارتی اعلام کند و مشابه آن در داخل کشور تولید نشود و با مجوز شرکت برق حرارتی، اقدام به خرید خارجی کند.
مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی خاطرنشان کرد: در ۱۸ ماهه گذشته برای تأمین تجهیزات نیروگاهی ۷۰۰ میلیارد تومان قرارداد داخلی با شرکت های ایرانی بسته شد که اگر می خواستیم این مقدار تجهیزات را از خارج کشور تأمین کنیم، نیازمند ۱۱۰۰ میلیارد تومان هزینه بودیم.
طرزطلب، پیاده سازی نظام مدیریت پژوهش (پروژه های کلان) را از مهم ترین اقدامات شرکت برق حرارتی در زمینه تحقیقات و ساخت داخل عنوان کرد و اظهار داشت: تشکیل مداوم کمیته های راهبری اسناد و ابلاغ بیش از ۵۰ پروژه اولویت دار مربوط به اسناد راهبردی از محل توافقنامه با پژوهشگاه نیرو از مهم ترین اقدامات شرکت برق حرارتی در این زمینه است.
وی طراحی و ساخت پایلوت پکیج پرتابل تصفیه پساب روغنی بر پایه نانوفناوری جهت استفاده در نیروگاه ها را یکی از پروژه های شاخص پایان یافته از محل مدیریت پژوهش عنوان کرد و ادامه داد: توسعه دانش فنی فرایند پوشش دهی با استفاده از مواد آلیاژی نیتریدی نانوساختار بر پایه تیتانیوم روی پره توربین بخار با استفاده از تکنولوژی رسوب گذاری فیزیکی از فاز بخار (PVD) از دیگر همکاری های مشترک بین شرکت برق حرارتی و پژوهشگاه نیرو است.
مدیرعامل شرکت برق حرارتی ادامه داد: ارتقای جزئی کمپرسور توربین گازی F9 GE برای تطبیق با شرایط محیطی با تغییر زاویه IGV(نیروگاه های شهید رجایی و کرمان) که در تابستان سال ۹۷ اجرا شده است، از دیگر پروژه های شاخص پایان یافته از محل مدیریت پژوهش است.
طرزطلب همچنین، ارتقای کامل کمپرسور توربین گازی F9 GE  و V94.2 برای تطبیق با شرایط محیطی گرم با تعویض و تغییر چیدمان پره های ثابتHAS که در تابستان سال ۹۸ در نیروگاه های یزد و کرمان اجرا شده است را از دیگر اقدامات پایان یافته از محل مدیریت پژوهش عنوان کرد.
گفتنی است فاز اول سامانه جامع پایش آنلاین وضعیت نیروگاه ها به منظور مدیریت واحدهای ناوگان نیروگاهی کشور توسط وزیر نیرو رونمایی شد.
طراحی و پیاده سازی سامانه تولید داخل مدیریت بهره برداری، نگهداری و تعمیرات واحدهای نیروگاهی به دست متخصصان جوان ایرانی برای مدیریت واحدهای ناوگان نیروگاهی کشور انجام گرفته و موثرترین راهکار مدیریت آنلاین وضعیت و عیب یابی واحدهای نیروگاهی است.
از مشخصات این طرح می توان به ارائه گزارش های برخط از وضعیت ناوگان نیروگاهی کشور، ایجاد شبکه متخصصان، ارائه انواع سرویس های مورد نیاز نیروگاه ها و نیز کاهش هزینه های بهره برداری، نگهداری و تعمیرات از طریق پایش مستمر وضعیت واحدها، پیش بینی خرابی ها و ارائه راهکار جهت حل مشکلات اشاره کرد.
همچنین از دیگر کارکردهای این مرکز، پیاده سازی مدیریت دانش، ارائه سرویس های دانشی به شرکت های دانش بنیان و خدمات مرتبط با هوش تجاری در حوزه وزارت نیرو می باشد.
خدمات قابل ارائه این مجموعه به ناوگان نیروگاه های کشور شامل: ارائه گزارش از وضعیت ناوگان و نیروگاه های کشور و گزارش عملکرد واحدها به مدیریت نیروگاه، تیم های ستادی و ارائه تحلیل های اقتصادی و داشبوردهای مدیریتی برای تصمیم گیری و تصمیم سازی و ایجاد شبکه متخصصان و ارائه انواع سرویس های مورد نیاز در بهره برداری از نیروگاه هاست.
همچنین در این سامانه ضمن عیب یابی و پایش آنلاین وضعیت نیروگاه، راهکارهایی برای رفع عیوب و جلوگیری از خرابی در واحدهای مدل V94.2  و مدل جنرال الکتریک F9  نیز ارائه می شود.
علاوه بر این در این مراسم، طرح ارتقای اساسی توربین های گازی برای تطبیق با شرایط محیطی محل نصب به کمک بازچینی پره های ثابت کمپرسور نیز توسط وزیر نیرو در پژوهشگاه نیرو رونمایی شد.
توربین های گازی V94.2 و فریم ۹ از منظر تولید توان به ترتیب عمده ترین مدل های توربین گازی در داخل کشور می باشند و بیش از ۸۰ درصد از توان کل توربین های گازی موجود در نیروگاه های کشور را تامین می کنند.
از آنجائیکه توربین های گازی برای شرایط ایزو طراحی می شوند، در روزهای گرم سال که مصادف با پیک مصرف کشور نیز می باشد دارای بیشترین افت توان هستند. پروژه ارتقای اساسی توربین گاز با اتکا به توانمندی جوانان و متخصصان ایرانی از طریق بازطراحی و تطبیق پره های توربین با شرایط محیطی به میزان قابل توجهی افت توان را بازیابی می کند که تاکنون در چند نیروگاه کشور از جمله نیروگاه های کرمان و یزد اجرا شده و نتایج بسیار ارزشمندی برای صنعت برق کشور ایجاد کرده است.
هدف از پروژه یاد شده بازیابی بخش عمده ای از افت توان با استفاده از کمپرسور جدیدی است که زوایای نصب پره های ثابت آن نسبت به طراحی اولیه تغییر یافته و برای دماهای بالاتر بهینه شده است.
نزدیک کردن شرایط نصب توربین ها با شرایط طراحی برای گرفتن خروجی نزدیک به ظرفیت اسمی از هدف گذاری های اصلی این طرح بوده که با پیاده سازی طرح HAS در توربین های گازی V94.2 به میزان ۲٫۵ تا ۱۰ مگاوات افزایش توان صورت گرفته و اجرای این طرح در توربین های F9 افزایش توانی برابر با ۲٫۵ تا هفت مگاوات را به دنبال داشته است.
تامین بخشی از نیاز تولید توان سالیانه به کمک اجرای طرح، عدم تحمیل هزینه اضافی در صورت انجام عملیات اجرایی در فرایند بازسازی اساسی و اتکا به متخصصان و توانمندی داخلی و محصول کاملا ایرانی به صورت مشارکت بخش های مختلف جلوگیری ارز از کشور و… از جمله مزایای اجرای این طرح است.

دیدگاهتان را بنویسید