سرآمد اخبار
وزیر اقتصاد
همه اخبار

اقتصاد ایران با وجود تداوم تحریم ها برونگراتر شد

وزیر اقتصاد گفت: مجموع آمار صادرات و واردات ما در ابتدا و انتهای دولت سیزدهم نشان می دهد اقتصاد ایران در این دولت و با وجود تداوم تحریم ها برونگراتر شده است.

به گزارش تسنیم، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه در سال 1402 و در مقایسه با آغاز به کار دولت سیزدهم صادرات نفت از نظر حجمی( تعداد بشکه صادر شده) بیش از دو برابر شده است کفت: ضمن اینکه در حوزه صادرات غیر نفتی نیز بالاترین میزان صادرات در سال 1401 رقم خورده است. در نتیجه در مجموعه صادرات نفت و محصولات غیرنفتی ارزش بیشتری تولید شده است.

وی افزود: از سوی دیگر مصارف ارزی نیز افزایش داشته است. در حقیقت سرمایه‌ها به حرکت درآمده‌اند. به طور مثال طی سه ساله منتهی به دولت سیزدهم، در حوزه ماشین آلات شاهد رشد منفی 17 درصد بودیم که این رقم به مثبت 11.8 درصد در سه ساله دولت شهید رئیسی افزایش پیدا کرد. بخشی از افزایش سرمایه‌گذاری در این حوزه شامل واردات ماشین آلات و واردات مواد اولیه‌ای است که منجر به تولید بیشتر در حوزه صنعتی شده است.

توسعه برونگرایی اقتصاد ایران با وجود عدم تغییر تحریم‌ها

خاندوزی با بیان اینکه طبیعتاً هر چقدر که توان صادرات ما کمتر باشد، توان واردات نیز کاهش پیدا خواهد کرد، گفت: مجموع سیاست‌های دولت و پیشگامی رئیس جمهور شهید در خصوص سیاست‌های همسایگی، پیمان‌های منطقه‌ای و همکاری با کشورهای همسو مانند روسیه و چین اجازه داد تا اقتصاد ایران به نسبت اقتصاد جهانی بزرگ‌تر شود. به این معنا که مجموع آمار صادرات و واردات ما در ابتدا و انتهای دولت، حتی با تقسیم بر تولید ناخالص داخلی، نشان می‌دهد اقتصاد ایران برونگراتر شده است.

خاندوزی در خصوص تغییرات شاخص رشد اقتصادی کشور در سه ساله گذشته گفت: در حوزه تولید ناخالص داخلی کشور (GDP)، میانگین رشد اقتصادی در 20 سال گذشته، 2.7 درصد بوده است. همچنین، میانگین رشد اقتصادی در 10 سال گذشته به 0.5 درصد کاهش یافته است. اما در سال‌های 1400 تا 1402، میانگین رشد اقتصادی به 4.5 درصد رسیده که بالاتر از میانگین‌های 10 و 20 سال گذشته کشور است. این در حالی است که در 20 سال گذشته، بسیاری از سال‌ها بدون تجربه تحریم‌هایی همچون تحریم‌های سال 1391 و پس از آن سپری شده‌اند.

وی با بیان اینکه برخی معتقدند که رشد اقتصادی در دوره دولت شهید رئیسی بیشتر تحت تأثیر افزایش صادرات نفت بوده است، گفت: اما اگر بخواهیم رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت را بررسی کنیم، می‌بینیم که در دوره 10 ساله گذشته، میانگین رشد اقتصادی بدون نفت 1.2 درصد بوده و در دوره 20 ساله نیز این رقم 3.5 درصد بوده است. در سال‌های 1400 تا 1402، رشد اقتصادی بدون نفت به 4 درصد رسیده که باز هم بالاتر از میانگین‌های 10 و 20 ساله است.

خاندوزی ادامه داد: در زمینه سرمایه‌گذاری، میانگین کاهش سرمایه‌گذاری در 10 سال گذشته 7 درصد بوده است. در دوره 20 ساله، میانگین رشد سرمایه‌گذاری تقریباً صفر و برابر با منفی 0.3 درصد بوده است. اما در دوره 1400 تا 1402، رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به 6.4 درصد مثبت رسیده است. این رشد در سرمایه‌گذاری بیش از رشد اقتصادی بوده و این دو متغیر، یکی کوتاه‌مدت‌تر و دیگری با چشم‌انداز بلندمدت‌تر، نشان‌دهنده تغییرات مثبت در اقتصاد کشور است.

وی گفت: افزایش سرمایه‌گذاری در این سه سال به‌قدری قابل توجه بوده که سهم سرمایه‌گذاری در GDP از 19 درصد در سال 1400 به 22 درصد افزایش یافته است. به بیان دیگر، اگر رشد اقتصادی را با حرکت دو خودرو مقایسه کنیم، خودروی اول که رشد اقتصادی است، نسبت به میانگین‌های 10 و 20 ساله سریع‌تر حرکت کرده، اما خودروی دوم که سرمایه‌گذاری است، با شتاب بیشتری حرکت کرده و این موجب تغییر نسبت‌ها و جابجایی‌ها در اقتصاد شده است.

اخبار مرتبط

علی نیکزاد: ۸۵ درصد بودجه برای امور جاری کشور هزینه می‌شود

میلاد جانه

گزارش مرکز آمار از گرانی ۵۳ ماده غذایی در یک سال اخیر

میلاد جانه

بازار ارز مستعد کاهش بیشتر قیمت

میلاد جانه

مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

میلاد جانه

چراغ سبز بازارساز به شروع حرکت شاخص/ وضعیت مطلوب شاخص های بنیادی بازار

میلاد جانه

سهمیه بنزین مرداد امشب شارژ می‌شود

میلاد جانه

دیدگاهتان را بنویسید