سرآمد اخبار
برق کشاورزی
اقتصادانرژیکشاورزی

تهدید امنیت غذایی با تداوم خاموشی‌ها / برق کشاورزان قطع شد؟

محدودیت برق پیش از آغاز فصل گرما، گریبان‌گیر کشاورزان شده و روند فعالیت این بخش را با چالش‌ مواجه کرده است.

در چنین شرایطی علاوه بر اینکه امنیت غذایی جامعه تحت تأثیر قرار می‌گیرد، کشاورزان هم خسارت‌های سنگینی متحمل می‌شوند.

به گزارش تجارت نیوز، محدودیت‌ برق کشاورزی از نیمه فروردین‌ و پیش از شروع فصل گرما آغاز شده است. قطعی روزانه دو تا چهار ساعته برق موتور پمپ‌ها در بسیاری از مناطق کشور، روند آبیاری مزارع و باغ‌ها را مختل کرده است. این شرایط باعث شده خسارت‌های سنگینی به بخش تولید و تجهیزات کشاورزی وارد شود.

فعالان بخش خصوصی نسبت به تکرار تجربه تلخ سال گذشته هشدار می‌دهند؛ سالی که تنها در بخش تولید پسته بیش از ۴۰ درصد محصول به دلیل کمبود برق و ناترازی انرژی از بین رفت. با این حال، هنوز هیچ برنامه مشخصی برای جبران خسارت کشاورزان یا مدیریت مؤثر مصرف برق در این بخش ارائه نشده است.

قطعی ۲ تا ۴ ساعته برق کشاورزی از نیمه اول فروردین آغاز شد

سید‌محمدرضا ترابی موسوی، نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران، درباره وضعیت محدودیت‌ برق کشاورزی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز توضیح داد: محدودیت‌ برق کشاورزی، از ۱۵ فروردین سال جاری در بسیاری از مناطق آغاز شده و با توجه به هر متطقه، به طور متوسط روزانه دو تا چهار ساعت برق موتور پمپ‌ها قطع می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات موجود این است که در حال حاضر بعضی از این موتور پمپ‌ها به دلیل بزرگ‌تر شدن وسعت روستا‌ها و شهرها، نزدیک به مناطق مسکونی قرار گرفته‌اند.

به همین دلیل، برق موتور پمپ‌هایی که در این مناطق قرار دارند، یک بار برای مدیریت مصرف کشاورزی و یک‌بار برای مدیریت مصارف‌ خانگی قطع می‌شود. بنابراین، برق این موتور پمپ‌ها روزانه دو‌ بار قطع می‌شود.

آسیب دیدن تجهیزات کشاورزی عامل اصلی ناترازی انرژی

نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران درباره خسارت‌های وارد‌شده به کشاورزان تصریح کرد: به دلیل شرایط جوی، ناترازی اترژی و … خسارت‌های زیادی به کشاورزان وارد شده است. به طور مثال، سال گذشته ۴۰ درصد محصول پسته به دلیل همین شرایط از بین رفت.

او‌ افزود: علاوه بر محصولات کشاورزی، تجهیزات مورد استفاده در بخش کشاورزی هم آسیب دیده‌اند که ازجمله این تجهیزات می‌توان به موتور پمپ‌ها، تابلو‌های برق، شناور‌ها و … اشاره کرد.

غرامتی به کشاورزان پرداخت نشده است

موسوی در پاسخ به این پرسش که آیا به دلیل محدودیت‌ برق کشاورزی خسارتی به کشاورزان پرداخت شده است؟ عنوان کرد: با وجود اینکه کشاورزان ضرر زیادی متحمل شده‌اند، اما خسارتی به آنها پرداخت نشده است.

او اضافه کرد: از طرفی، اکثر موتور پمپ‌ها بر پایه مدار شش دانگ اداره می‌شوند. زمانی که یک‌‌ششم این موتور پمپ‌ها خاموش باشند، به همان میزان حق‌آبه کشاورز هم حذف می‌شود‌. به همین دلیل، یک‌ششم محصول کشاورز هم از بین می‌رود.

به گفته این فعال بخش خصوصی، هیچ وعده‌ای مبنی بر پرداخت خسارت به کشاورزان از سوی مسئولان ارائه نشده است.

کشت گلخانه‌ای به دلیل محدودیت‌های برق کشاورزی به خطر افتاد

موسوی درباره تأثیر محدودیت برق بر کشت گلخانه‌ای تصریح کرد: محدودیت برق بر کشت گلخانه‌ای هم ناثیرگذار بوده است. به دلیل قطعی برق، هوای داخل گلخانه بسیار گرم می‌شود. به همین دلیل، محصولات گلخانه‌‌ای هم آسیب می‌بینند.

او ادامه داد: به دلیل شرایطی که برای کشت گلخانه‌ای وجود دارد، وزارت نیرو از کشاورزان خواسته تا در زمان‌های قطعی برق از ژنراتور استفاده کنند. از آنجایی که ژنراتور به سوخت نیاز دارد، کشاورزان باید به شرکت نفت مراجعه کنند که این کار هم سلسله‌مراتب خاص خود را دارد.

این فعال بخش‌ خصوصی اضافه کرد که این شرایط به عاملی برای کاهش انگیزه کشاورزان تبدیل شده است.

انرژی خورشیدی کلید حل محدودیت‌های برق بخش کشاورزی

موسوی برای بهبود وضعیت محدودیت‌های برق کشاورزی پیشنهاد داد: بهترین راهکار این است که مدیریت مصرف برق از بخش کشاورزی برداشته شود.

همچنین کشاورزان می‌توانند به سمت استفاده از انرژی خورشیدی حرکت کنند که در حال حاضر دولت هم از این طرح حمایت می‌کند.

براساس این گزارش، با وجود خسارت‌های گسترده ناشی از قطعی برق، نه وزارت کشاورزی تاکنون راهکاری جدی برای کاهش آسیب‌ها ارائه کرده و نه دولت توجهی درخور به این بحران نشان داده است.

در حالی که تمرکز اصلی بر تأمین برق صنایع است، بخش کشاورزی به‌رغم نقش حیاتی‌اش در امنیت غذایی کشور، به حاشیه رانده شده و بدون حمایت، در برابر بحران ناترازی انرژی تنها مانده است. اگر این روند ادامه یابد، پیامدهای آن فقط دامن کشاورزان را نمی‌گیرد، بلکه امنیت غذایی جامعه را هم تهدید می‌کند

اخبار مرتبط

خاموشی ۵۲ روزه تولید!/ تحمیل تورم ۶۸ درصدی بر کشور در صورت افزایش قیمت بنزین

میلاد جانه

آغاز رسمی بی‌برقی در ایران/ نیروگاه‌ها در تله «ناترازی انرژی» گرفتار شدند

میلاد جانه

عضو اتاق اصناف ایران: دولت بازار‌های موازی با تولید را کنترل کند

میلاد جانه

رئیس اتاق ایران: باید از نگاه جزیره‌ای به حوزه آب، انرژی و غذا پرهیز کنیم

میلاد جانه

قیمت کنونی بنزین به سود اقشار مرفه جامعه است

میلاد جانه

دیدگاهتان را بنویسید